VÄRM UPP DIN HUND INNAN TRÄNINGEN

Skulle du själv ge dig ut och springa för fullt utan att värma upp? Nej, troligtvis inte för du vet att benen blir stumma och risken för skador ökar. Samma sak gäller även för hundar – uppvärmning är A och O för att slippa skador som kräver lång och tidsödande rehabilitering.

Vi träffar Anki Petterson som driver rehabkliniken Timrå Djur och Natur. Anki behandlar dagligen hundar som fått led- och korsbandsskador – många av dessa skulle inte ha inträffat om hunden värmts upp innan springturen.

– Mitt råd är att lägga 10-20 minuter på uppvärmning om du vet att hunden ska ut och springa. Börja med att promenera eller trava med hunden, gärna i koppel, så att den inte får för sig att sticka iväg. Därefter är hunden varm och kan släppas lös för lek och spring.​

Anki menar att många hundägare låter sina hundar springa ut direkt från huset eller bilen. Hunden går från 0 till 100 utan någon som helst uppvärmning vilket sliter på lederna.

Värm upp hunden innan träningen

 

Skador kan leda till operation

– Jag möter många hundar som fått korsbanden avslitna efter att ha gett sig ut och sprungit utan att ha varit tillräckligt uppvärmda. Skadan uppstår direkt och hunden måste opereras omgående. Efter operation så blir det behandling hos mig 8-10 gånger. Rehabilitering tar tid så en hundägare får räkna med att få en frisk hund efter 10-12 veckor.​​​

För hundägaren innebär en nyopererad hund mycket arbete. Hunden får inte belasta benet i början utan det är korta promenader som gäller (du får räkna med ca 6-8 promenader på ett par minuter vardera – varje dag). Däremellan​ måste hunden sitta i bur tills benet är helt stabilt.

– Hundar är ofta tåliga och finner sig i situationen även om de har råkat ut för en skada. De kan till och med tycka om att bli ompysslade här på rehab och få t.ex. bassängträning – vilket alla hundar gillar. Men det man ska tänka på är att en hund som fått en korsbandsskada på ena benet ofta får samma skada på andra benet. Så genom att förebygga med uppvärmning så minskar man risken inte bara för en skada, utan flera.​ 

​​På vintern är det viktigt att hunden också hålls varm när den förflyttas i bilen. Lägg gärna en filt eller hundtäcke över hunden i bilen så att den inte blir kall innan den ska ge sig ut kylan.

Stretcha din hund

–​ ​Jag brukar även rekommendera att man stretchar sin hund, dvs. att försiktigt dra ut och mjuka upp lederna på hunden efter att den varit ut och sprungit. Du kan säkert få instruktioner på hur man gör från uppfödaren, veterinären eller rasklubben. Tänk på att du måste lägga ner tid för att hålla en hund frisk. Tid för uppvärmning, tid för träning, och tid för nedvarvning. Men å andra sidan får du tillbaka otroligt mycket.

Fler tips

  • torka av din hund med en frottéhandduk efter turen för att undvika fukteksem
  • skölja tassarna för att få bort vägsalt som kan ge torrsprickor
  • klippa pälsen mellan trampdynorna för att minska risken för halkskador
  • ha koll på och klipp klorna. För långa klor kan ge hunden problem med att gå.
Stretcha efter löpturen